София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Николай Банев: ГЕРБ беше създаден, за да смачка бизнеса

Хората бягат от България, защото няма правосъдие, смята той

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Бизнесменът Николай Банев заяви в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“, че са му известни поръчилите на палежа, на който беше подложен негов паркинг. Според него целта на извършителите е той да бъде сплашен и да няма в България автентичен български бизнес.

Банев коментира, че ГЕРБ е била перфектна структура, създадена, за да отнеме автентичния бизнес от хората, които го развиват. Според него независимият бизнес е този, който създава благосъстоянието.

Банев каза, че целта на ГЕРБ е била да бъде ликвидиран автентичният бизнес. Той допълни, че голяма част от бизнесмените, които познава, са дали бизнеса си на рекетьори. Тези, които не се поддадоха, бяха смачкани, допълни Банев.

Той даде пример с човек, който е имал над 150 багера и други машини, но след идването на власт на ГЕРБ е бил принуден да се раздели с тях под натиска на лизинговите компании и накрая останал с един камион и един багер.

Банев посочи, че ръководеният от него приватизационен фонд е налял пари в „Стомана“ – Перник, и КЦМ – Пловдив, но е получил в замяна задлъжнялата част от „Стомана“, а предприятието в Пловдив е фалирано от мажоритарните му собственици.

Бизнесменът допълни, че няма никакво доверие в правоохранителните органи.

Според него българите бягат от страната, а чуждите инвеститори не искат да инвестират, понеже ние нямаме ефективна правораздавателна система.