София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Николай Марков: Никой не иска да влиза в конфликт с България

Според него напрежението с Турция ще отмине след референдума в южната ни съседка

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Политиката се движи от страховете на хората. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ експертът по национална сигурност Николай Марков. Той смята, че напрежението между България и Турция в момента се дължи основно на референдума, който ще се проведе на 16 април в южната ни съседка и след това ще отшуми.

Експертът коментира корупцията в България и каза, че страната е мафиотизирана и икономиката е завладяна от мафията. Той посочи, че мафията всъщност е срастване на организираната престъпност с държавата. Ограничаването на мафията в Италия беше свързано с човешки жертви – от всички съдии и прокурори, които се бореха с престъпността, сега има само един жив, посочи Марков, но добави, че благодарение на тези усилия и жертви Италия все пак се е справила с проблема по задоволителен начин.

Той каза още, че за България ситуацията е сложна, тъй като в съседни или близки държави – Турция, Украйна – се води война и това изисква консолидране на вътрешните сили, а другите проблеми могат да се решат чак след това.

Според него никой не иска да влиза във военен конфликт с България, тъй като държавата не е толкова слаба, колкото е усещането на българите. Не само армията е гарант на националната сигурност и България има възможности, които повечето хора не подозират, каза Николай Марков.