София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Николай Ненчев откри 12-ото издание на „Хемус 2016“ в Пловдив

„Износът на отбранителната ни индустрия се е увеличил с 50 %“

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Днес в Пловдив министърът на отбраната Николай Ненчев откри 12-ото издание на Международното изложение на отбранителна техника "Хемус 2016".
На изложението присъстваха представители на над 20 държави, сред които Алжир, Белгия, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Камерун, Китай, Кувейт, Нигерия, Пакистан, Турция и Южна Корея.
63 фирми и организации от девет държави представят нови техники и технологии в отбранителната промишленост. 41 от изложителите са български.
По време на откриването министър Николай Ненчев каза, че през 2015 година износът на отбранителната ни индустрия се е увеличил с 50% спрямо предходната. Продадени са изделия за над 640 млн. евро. Подемът се вижда в развитието на ВМЗ Сопот, например, където наскоро бяха открити два нови цеха. Така се запълват и 1000 работни места.
По време на "Хемус 2016" България в лицето на Пловдив за пръв път ще бъде домакин на заседание на Комитета на Партньорството за бойни припаси към НАТО. В рамките на изложението се предвиждат демонстрации на полигона в Змейово и край брега на Марица в Пловдив.