София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Николай Ненчев се оплака, че е бил подслушван

Ремонтът на самолетите в Полша бил препоръчан от генерал Радев

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Военният министър в оставка Николай Ненчев обяви, че телефоните му са били подслушвани. Според него това ставало ясно от материалите по делото за ремонта на двигателите на МиГ-29. Те бяха ремонтирани в Полша, за което Ненчев получи обвинение от прокуратурата, че с действията си е накърнил интересите на руската корпорация „МиГ“.

"Когато получих обвиненията помислих, че са от руската прокуратура. Ние сме част от Европейския съюз и НАТО и трябва да спазваме правилата им, а в тях ясно се казва, че трябва да избягваме всяка зависимост от Русия", коментира Ненчев.

Той добави, че подслушването на министъра на отбраната пряко засяга националната сигурност.

Ненчев обясни, че ремонтът на двигателите в Полша вместо в Русия е препоръчано от бившия командващ на ВВС генерал Румен Радев. В специална докладна Радев дал становище, че е по-добре поръчката да бъде дадена на полските заводи, за да има диверсификация.

"През 2014 г., когато военен министър е Ангел Найденов, тогавашният ръководител на Военновъздушните сили ген. Румен Радев пише докладна, в която се казва, че трябва да ремонтираме самолетите, като директно се посочва, че най-добре това да стане в Полша", уточни Ненчев.

Според него малко след това Радев е изготвил експертиза, която изпратил и и до самия него, вече в качеството му на министър. В нея пише, че трябва да се търси алтернатива за ремонта на двигателите на МиГ-29 и вместо в Русия, те да бъдат поправени в Полша.