София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА ВБЕСИ ДИРЕКТОРА НА ИНСТИТУТА ПО ТУРИЗЪМ

МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА Е НАПЪЛНО НЕКОМПЕТЕНТЕТ И НЕНУЖЕН, КАЗА ПРОФ. РУМЕН ДРАГАНОВ

9 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

    Имаме напълно некомпетентен и ненужен министър на туризма, каза проф. Румен Драганов, директор на Института по анализи и прогнози на туризма /ИАПТ/ в предаването „Резонанс” с водещ Васко Мавриков по Евроком. Въпреки бездействието на държавата и 150 хиляди по-малко руски туристи тази година, се очаква  туристическият бранш, работещ на пълни обороти, да привлече около 8 млн. туристи у нас до края на годината. С всяка изминала година туристите от Русия са като цяло повече – 90 хиляди само са били те през 2011, а сега се очакват около 320 хил., даде пример професорът.

    Първоначално проф. Драганов възлагал твърде много надежди на младия министър Николина Ангелкова и дори работил за стратегията по туризъм на правителството. Но, „Стратегът” – министърът на туризма Ангелкова, се оказала напълно неподготвена за работата. Вместо да задейства обещания при встъпването си „Фонд за туристически атракции и инфраструктура”, министерството на туризма е впрегнало 100 души да похарчат 56 хил. лв. за напълно ненужно изследване на пазара на Италия?! Започнало да изработва примерни маршрути за туристи от Япония и Китай по подобие на масовите групи от соца, нещо което сега не се прави никъде, а е и предимно работа на туроператорите, следващи изучаването на потребностите на гостите.

    По скалата от 2 до 6, оценката на министър Ангелкова е по-малко от 2, каза от своя страна Нели Сандалска – вицепрезидент на Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/, в същото предаване.  Тя добави, че не е разбрала, че има стратегия за развитието на туризма от досегашните  действия на новото министерство.

    Създаването на карта и описание на туристическите региони със спецификата им за привличане на различни категории туристи, припознаване от държавата на туристическите атракции като своя собственост, управлението на инфраструктурата и контролирането на концесиионната дейност, премахването на концесиите и намаляването на наемите, са между спорните проблеми между туристическия бранш и държавната власт, уточни проф. Драганов. Той посочи примера на южните ни съседи: - как Гърция и Кипър  дават визи на границите на островите, а ние се оправдаваме, че не правим това, защото сме член на ЕС. Как Турция заплаща на туроператорите хиляди евро бонус, ако доведат определен брой туристи до Троя и Мармарас, а Гърция пуска без визи богати турски туристи със зелени карти, все съдействия между държавна власт и бранша. Държавата да припознае не само Корал и още няколко екоплажа за своя собственост, а всички крайбрежни и други планински и културни и архитектурни туристически атракции, и да се погрижи за управлението, устройството и рекламата им, призоваха специалистите по туризъм.

И още по-темата.