София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НИМХ извън БАН

Изваждането ще се случи до 1 януари 2019 година

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Националният институт по метеорология и хидрология ще бъде изведен от структурата на БАН, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев след срещата при премиера Бойко Борисов с представители на протестиращите служители на института и председателя на БАН.

„Обсъдихме двата варианта, които дадохме миналата седмица. По-приемлив се оказва вариантът за извеждане на НИМХ от БАН. Това решение ще бъде разгледано на общото събрание на БАН, което ще стане вероятно на 10 септември“, обясни министър Вълчев.

Научните работници в института ще могат сами да решат къде да работят - дали да останат в БАН или да отидат в НИМХ след отделянето му като самостоятелна институция.

„За реалистичен вариант говорим това да се случи на 1 януари 2019 г. Но ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможността на Народното събрание в най-кратки срокове да вземе решението“ , заяви Вълчев.

Припомняме ви, че по-рано днес служители на НИМХ излязоха на протест пред сградата на БАН и се придвижиха към сградата на МС. Синоптиците настояваха институцията незабавно да се извади от състава на БАН. Те са категорични, че желаят да минат под ръководството на Министерството на образованието. От института твърдят, че ръководството на БАН разпределя неадекватно бюджета на академията между отделните институти и че има системни проблеми във взаимоотношенията между ръководството на академията и Метеорологичния институт.