София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НИМХ спира напълно работа след 7 дни

Метеоролозите искат правителството да вземе решение за съдбата им

5 годиниОбщество 23 Боряна Райчева

Националният институт по метеорология и хидрология спира напълно работата си следващия вторник. Метеоролозите изложиха исканията си в официалния сайт на института. Повод за позицията им стана вчерашното решение на Общото събрание на БАН за частично изваждане на част от НИМХ от структурата на Академията.

Метеоролозите съобщава, че са направили всичко необходимо, за да запазят дейността си, но вече всички възможности са изчерпани.

Остават ни броени дни - 7, до пълно спиране на работата и започването на разпад на структурите. От 12 дни НИМХ е без ръководство", заявяват в позицията си метеоролозите.

Те настояват председателят на БАН да упражни законовите си задължения, като уважи волята на работещите и служителите в НИМХ и назначи за и.д. директор проф. д-р Христомир Брънзов. Припомняме ви, чв в края на август Управителният съвет на БАН прекрати предсрочно първия му мандат като директор на НИМХ.

В позицията се заявява още, че е време правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ.

Припомняме ви, че от няколко месеца синоптиците протестират пред сградата на БАН. Те се обърнаха към премиера и министъра на образованието с искане институтът да бъде изведен от структурата на БАН и да мине под шапката на МОН. просветният министър Красимир Вълчев и премиерът Бойко Борисов проведоха среща с представителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Срещата дойде след заплахата на метеоролозите да спрат работа заради липса на адекватно финансиране.
Шефът на БАН проф. Юлиан Ревалски обясни тогава, че на срещата, която се е състояла при премиера Борисов, БАН са поели ангажимент да се види каква самостоятелност би могла да се предложи на НИМХ в рамките на академията.