София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова: ГЕРБ притиска кметовете на БСП

БСП внася жалба заради Закона за публичните финанси

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Внасяме жалба до Конституционния съд, с която искаме отмяна на текстове от Закона за публичните финанси - Министерски съвет разпределя средства субективно предимно към общини на ГЕРБ.
Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след сбирката с кметовете от партията, Изпълнителното бюро и депутати.
Причина за жалбата е Чл. 51, ал.2 от закона, според който финансирането от държавата към общините става не със Закона за бюджета, а с акт на Министерски съвет.
Оценяваме това като изключително порочна практика, защото и по информация днес от дискусията на кметовете, а то се забелязва от последните години, ГЕРБ бюджетират изключително сгрешено", коментира Нинова.
По думите на председателя на БСП въпросът за финансирането на общините е бил поставян многократно от политическата партия, но до този момент не се е стигало до дискусия в парламента. Това е причината да се стигне до тази мярка. Планира се жалбата да бъде внесена в четвъртък.