София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова: Изпълнителната власт упражнява влияние върху прокуратурата

Йончева ще представи разследването си на 30 януари

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На пресконференция на БСП Корнелия Нинова обяви, че говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева ще представи своето разследване за корупция в Министерски съвет в централата на партията на 30 януари.

На 49-ия си конгрес БСП прие декларация, която прокламира, че прокуратурата изпълнява поръчки на изпълнителната власт. На въпрос защо досега мълчаха Нинова отговори, че тази темата е отворена сега, защото действията на прокуратурата са свързани с конкретните разследвания на Йончева срещу властта.

"Оградата, "Кумгейт", строителство на магистрали, къща в Барселона, да не ги изреждам всички. Двете неща за свързани, едно е започване на досъдебно производство срещу някого, друго е подвигане на абсолютно, според нас, необосновано и несериозно обвинение срещу човек, който половин година се занимава само с изваждане на корупционни практики на властта.

В отговор на въпрос дали ще се върви към президентска република, Нинова отговори: „Не мога да гадая към какво ще се върви. Ние сме за парламентарна република и това наше отношение като партия няма да се промени."

Нинова коментира и равносметката от двете години управление на Румен Радев. Тя определи президентът с три думи - последователен, съдържателен и перспективен.