София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нинова нападна служебния кабинет, че брани Борисов заради урана

Министърът на здравеопазването уверява, че няма опасност за хората

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини служебното правителство, че е замело следите на предишния кабинет за наличието на уран във водата в Хасково и Първамайско. Депутатите изслушаха Илко Семерджиев,Спас Попниколов и Ирина Костова по темата.

„Това не беше дебат, а имитация. Това беше замитане на следите от служебния кабинет“, каза Нинова.

Според министъра на регионалното развитие Спас Попниколов в Хасково са спрени две помпени станции, което засяга около 7000 души. В района са разположени водоноски, от които населението може да се снабдява с вода, докато траят ограниченията.

Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев увери депутатите, че риск за здравето на хората не съществува и добави, че за анализ на пробите от водата ще са необходими между два и три месеца.

Министърката на околната среда и водите Ирина Костова от своя страна каза, че министерството ѝ не може да прецени дали има риск за хората.

Депутатката от БСП Елена Йончева, която е избрана от Хасково, обвини министрите от кабинета на Бойко Борисов Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева, че са допуснали в продължение на дълго време хората да пият вода, която е с повишена радиоктивност.