София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нинова ни обяви за роби, ще ни освобождава

БСП внася вот на недоверие към правителството

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

БСП е алтернативата, хората са в робство. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова във встъпителната си реч пред делегатите на 49-тия конгрес на партията, който се провежда в столицата, и се зарече, че партията ѝ ще се бори да разкъса оковите, в които ни е оковал ГЕРБ.

Конгресът започна с предложение на бившата заместник-министърка на социалната политика Ваня Добрева, подкрепено от колегата ѝ в кабинета на Сергей Станишев Чавдар Георгиев за промяна в начина, по който се избира лидерът на партията.

С промените в устава председателят на БСП се избира пряко от членовете на партията, а Добрева и Георгиева искаха да се върне старото положение – да се избира от конгреса, както и да се даде възможност за предсрочно прекратяване на правомощията на лидера.
149 делегати подкрепиха предложението, но близо 400 гласуваха против, което даде основание на Нинова да приеме, че все още владее партията. Според вътрешни проучвания над 90 % от членовете на БСП подкрепят Нинова в момента.

След като спечели тази битка, председателката обяви, че БСП ще внесат вот на недоверие към правителството и ще поискат предсрочни избори, но не каза кога.
„Отваря се ножица между най-богатите и най-бедните. Делът на неграмотните достига критична нива, всяка година отпадат по 19 000 ученици. В това време между 10 и 15 млрд. лв. се присвояват от паралелната държава и сме първи по корупция в ЕС. Тези проблеми са натрупвани в годините“, каза Нинова и отново повтори, че България е в тежка демографска криза.
Лидерката на социалистите каза, че моделът на прехода е сбъркан, че ГЕРБ е еманация на грешките на всички политически партии и че БСП ще се бори за промяна на този модел.

По отношение на външната политика Нинова се обяви за падане на санкциите срещу Русия и нападна ГЕРБ, че сервилничи пред Запада.
„Българският народ е равноправен с другите народи, санкциите срещу Русия трябва да паднат, не сме второ качество хора, за да ядем второ качество храни. Или ще променим Европа, или ще я загубим като цивилизационен избор, защото заради вашите десни правителства, ЕС е в това състояние“, каза още лидерката на социалистите.