София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нинова обясни защо БСП ще гласува против правителството

Обеща подкрепа за европейската политика на кабинета

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

БСП ще гласува против правителството по поради сериозни различия по всички важни въпроси. Това обяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова. Тя обаче обеща подкрепа за политиката за българското председателство на ЕС и поздрави Обединените патриоти за израстването и че също подкрепят европейското бъдеще на България.

В този парламент няма партия, която да е против членството на България в ЕС, отчете Нинова.

Тя посочи, че това е позитивно, но оттам нататък Патриотите са се отметнали от обещанията – повишаване на доходите, повишаване на пенсиите, диференцирано данъчно облагане.

Патриотите имаха 53 обещания и нито едно не е изпълнено, каза още Нинова. Това е обезличаване, обобщи тя.

Лидерката на социалистите не подмина и ГЕРБ. Бедност, доходи и сигурност са най-важните теми за българите, каза Нинова и посочи, че в коалиционното споразумение думата бедност не фигурира, а за доходите се говори предимно в бъдеще време.

Тя каза още, че в коалиционното споразумение няма ангажименти за енергийно подпомагане на нуждаещите се, а цените на тока, парното, водата и газа се повишават. Нинова упрекна ГЕРБ за закриването на комисията за контрол на КЕВР и напомни, че мнозинството е отказало да замрази депутатските заплати.

Лидерката на социалистите атакува ГЕРБ и за строителството ма магистрали, което според нея е обект на разследване от прокуратурата и европейската служба за борбас корупцията ОЛАФ, както и за санирането.

Обещанията по отношение на сигурността останаха по предизборните митинги, каза още Нинова.