София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова обвини властта: Наредено е на МВР да ме следи

Соцлидерката запита премиера: В свободна държава ли живеем?

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обвини управляващите в полицейщина и грубо погазване на правата и свободите на гражданите. От парламентарната трибуна тя обяви, че вчера, по време на посещението й в регионите, пострадали по-рано тази година от чума по животните, е имало засилено полицейско наблюдение.

Нинова посочи, че разполага с неофициална информация, че има нареждане от София полицията да следи всяко нейно движение в страната. От месеци социалистите обикалят, за да представят пред хората т.нар. Визия за България.

От парламентарната трибуна тя подкрепи твърденията си с някои факти от сряда. „Вчера към 14.00 часа от пресцентъра на „БСП за България“ обявихме, че ще посетя село Малко Шарково, Голямо Шарково и град Болярово, за да се срещна със земеделските производители, чиито животни бяха убити заради съмнения за чума, а вечерта ще проведа открита среща с жителите на град Ямбол и областта“, уточни Нинова.

"Пристигайки в селото Малко Шарково, ме посрещна полицейски патрул. В Голямо Шарково ме посрещна друг полицейски патрул. Хората бяха изненадани, защото никога досега не са виждали толкова полицаи на едно място въпреки ммногобройните сигнали за грабежи и посегателства върху тях", разказа Нинова и допълни, че най-изненадана е била, когато и срещата й с баба Дора е минала под полицейско наблюдение. „Пред къщата ѝ, която е на края на селото, също имаше полицейски патрул", обясни лидерът на БСП.

Тя подчерта, че такава е била и ситуацията в Болярово, а в Ямбол полицията е била влязла в залата преди срещата, за да пита хората какво ще прави там  Корнелия Нинова.

Соцлидерката е питала полицаите защо има толкова много служители на реда, а отговорът, който е получила е бил: „Изпълняваме нареждане от София“.

„Тук искам да поднеса уважението си към редовите служители на МВР. Те си вършат работата, но на въпроса ми какво е това нареждане отговорът беше: „Да не ви изпускаме от очи““, заяви Корнелия Нинова.

Тя поясни, че засилено полицейско присъствие може да има само по силата на Закона за събранията, митингите и манифестации, ако организаторите са поискали това, но в случая от БСП не са искали полиция. Друг законен повод за разполагане на органи на реда в населените места е по нареждане на кмета, но, по думите на Нинова, и кметовете на посочените райони не са искали такова полицейско присъствие.

„Следователно всичко това беше извън рамките и нормите на закона“, отбеляза лидерът на БСП и зададе няколко въпроса към премиера Борисов: „Кой, къде и в кой орган и на какво основание е решил всички мои срещи да са под полицейско наблюдение? Всяко мое движение в страната ли ще се следи от органите на МВР?  Искам официален отговор от Борисов, защото имам неофициална информация, че това е така. Ние в свободна държава ли живеем?“

Тя се обърна към българските граждани с призива да не се страхуват, защото никой не може да им отнеме правото в рамките на закона да мислят, да говорят и да действат „различно от властта и от режима "Борисов".