Гледай
на живо

Нинова предлага депутатите да останат без лятна ваканция

Не можело депутати да лежат на плажа, а майките в палатки на жълтите павета

Нинова предлага депутатите да останат без лятна ваканция „Необходим е нов модел на грижата за хората с увреждания. Министерство на труда и социалната п... thumbnail text

Необходим е нов модел на грижата за хората с увреждания. Министерство на труда и социалната политика обсъжда три закона: Закон за хората с увреждания, Закон за социалните услуги и Закон за личната помощ. Би трябвало тези закони да го предложат.” Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя добави, че това се показва и от решение на ВАС, който определя за незаконосъобразно обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход. „Единственият начин, по който тази добавка трябва да се определя, са индивидуалните потребности на съответния човек”, уточни председателят на БСП и допълни, че мйките ще протестират до приемането на закона до край.

По думите й противоречията, свързани с новите законопроекти между различните организации, които представляват хората с увреждания и правителството, се задълбочават.

Нинова определи като най-важен е Законът за социалните услуги. „В плана за интеграция и решенията на правителството на Бойко Борисов е записано, че такъв закон ще има до края на 2016 г. Сега е средата на 2018 г., затова настояваме до края на месец юли, този закон, обещан преди две години, да бъде внесен”, заяви лидерът на левицата. Тя призова управляващите да не отлагат и да не лъжат хората с увреждания, че закон ще има до октомври-ноември. „Абсурд е майките и децата да стоят в палатките до ноември, затова ще внесем предложение- парламентът да няма ваканция това лято, да работи и през август. Не е човешко и нормално- депутатите да лежат по плажовете, а майките с децата да лежат в палатките и по жълтите павета”, каза Корнелия Нинова.

Това, за което претендират майките на деца с увреждания, беше обещано през миналата година. Тогава управляващите казаха, че промените в законите ще са готови до февруари, сега обещаха за октомври”- каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев. Той припомни, че още на 15.07 миналата година, социалистите са внесли много предложения, които не бяха приети от ГЕРБ. „Ако те бяха приели нашите предложения, сега нямаше да сме в тази ситуация”, каза Кутев.

На пресконференцията на БСП бе коментирана и темата за миграцията. Корнелия Нинова заяви, че иска Борисов да се яви в НС и да отговори на въпроси за това каква е позицията ни по отношение на това, че Германия и външният им министър искат мигрантите да се връщат в страната, от която първа пресичат границата с ЕС.

44 288 души са преминали за първи път през България преди да се отправят към други европейски страни. Процесът на връщане на мигранти върви, за 2017 сме приели над 3000 души, които са върнати от други европейски страни.