Гледай
на живо

Запрянов: Няма планове са създаване на натовски сили на Черно море

НАТО сформират военни сили на българското черноморие

Няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в Министерския съвет.  Той обясни, че се провеждат само планирани учения, като в момента има съвместна мисия с италианските военновъздушни сили, която ще продължи до 10 ноември.

По-рано днес Корнелия Нинова поиска премиерът да застане пред депутатите и да даде информация за новината от вчера,че НАТО сформират сили на българското черноморие. „Вчера бе обявено от световни медии, че НАТО създава нови военноморски сили в Черно море от 4 хиляди румънски войници. В региона ще се появят кораби, самолети и още бойни съдове", подчерта Нинова. Тя припомни, че преди година и половина премиерът абсолютно отхвърли подобно действие и каза, че иска в Черно море да вижда "платноходки, туристи, море и любов". „Аз имам въпрос, ако това е истина. Какви ще са последиците от това решение? Най-редно е правителството да информира парламента по тази тема, а не да я научаваме от международни теми. Искам министър-председателят да дойде и да ни информира", допълни тя. Председателят на парламента Димитър Главчев съобщи, че премиерът ще бъдепоканен възможно най-скоро да обясни ситуацията.

Както вчера съобщихме, по информация на „Ройтерс“, НАТО създава нови многонационални сили в Румъния и България с цел да контрира влиянието на Русия в черноморския регион след окупацията на Крим. Силите на Алианса на черноморието ще бъдат изградени от около 4000 румънски войници, подкрепяни от сили от девет други държави, включително България, както и от 900 американски военни. В региона ще бъдат разположени и допълнителни кораби и самолети. Британски и канадски изтребители ще подпомагат румънските военновъздушни сили, а италиански – българските. „НАТО е тук, НАТО е силно, НАТО е обединено“, подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.