София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова се разграничи от служебното правителство и президента

Според лидерката на БСП не е работа на този кабинет да приема закони

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лидерката на БСП Корнелия Нинова се разграничи от служебното правителство и от президента Радев по повод на внесените и след това оттеглени промени в Изборния кодекс, които предвиждаха изискване за уседналост на избирателите.

„Не е работа на служебния кабинет да прави промени в изборното законодателство, още повече при избран вече парламент. Радваме се, че оттеглиха законопроекта, поздравяваме ги за това и чакаме началото на Народното събрание, където една от първите ни работи ще бъде да обсъждаме в цял пакет промени в Изборния кодекс", каза Нинова.

В пресата се появиха твърдения, че промените са били внесени по искане на президента Радев, но няма официално потвърждение за това.

Самият държавен глава коментира, че България е парламентарна република и законите се приемат от Народното събрание. Той отказа да отговори еднозначно дали оттеглените промени са били направени по негово настояване и дали е бил уведомен от кабинета за тези намерения.