София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нинова се съмнява в КЕВР

Независим орган ли е или има зависимости от монополисти?

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

„Един от най-важните въпроси за нас е растящите цени на ток, парно, газ, вода, а оттам и на цените на всички стоки и услуги. Нямаме грам доверие в решенията на КЕВР“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Тя припомни изявление на Иван Иванов от 25.09.2018 г., в което казва, че повишаването на цената на природния газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%. Три дни по-късно, на 28.09.2018 г., цената на природния газ поскъпва с 14% от 1 октомври.

По думите на Нинова, съдбата на милиони граждани се решава от 10-15 души, затворени на тъмно. „Независим орган ли е КЕВР или има зависимости от монополисти?“, запита  председателят на БСП.

Нинова е на мнение, че с тези решения управляващите и КЕВР убиват българската икономика и производство, фалират малкия и среден бизнес и по-лошото е, че изправят пред невъзможност българите  да използват елементарни услуги.

В четвъртък по инициатива на БСП ще заседава Комисията по енергетиката, защото е необходима прозрачна процедура затова на какво основание се взимат решенията в КЕВР.

По повод информацията, че ЕК глобява БЕХ със 77 млн.евро и изявлението на Борисов, че тази сума е малка, Нинова коментира: „Тезата, че е било поставено условие или да се приватизира „Булгартрансгаз“, или да се наложи глоба, се появи публично от правителството, след налагането на глобата. Наш евродепутат ще зададе въпрос на еврокомисаря по енергетиката- дали е вярно. От ЕК ние такова нещо не сме чували официално“.

Председателят на левицата призова Борисов така, както е решил да не се приватизира „Булгартрансгаз“, да последва предложенията на БСП и да бъдат забранени за приватизация всички стратегически за националната сигурност обекти, включително и за концесия, като даде пример с летище „София“, плажовете на България, жп-инфраструктурата, подземните богатства.