София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова: Скоро ще има предсрочни избори

Няма конкретни резултати за България от срещата на върха в София, според БСП

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Положителното от срещата на върха в София е, че се събраха на едно място лидерите на европейските държави, че се постави темата за Западните Балкани. Заслужават уважение хората, които успяха да проведат срещата“, това каза за предаването „ЕвроДикоф“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обаче подчерта, че срещата не е приключила с конкретни резултати, което е тревожен факт. „Имаше големи очаквания – в декларацията поне да се очертае пътна карта или време. Добро начало, общи пожелания за един процес, който ще продължи дълго време“, коментира Нинова.

По думите й три важни приоритета не са обсъдени на срещата на върха в София. На първо място това е кохезионната политика, която беше приоритет на българското европредседателство, „а в бъдещия бюджет са заложени 5% по-малко за тази политика. Това ще ни се отрази на нас зле като държава, за която кохезията е едно от важните неща, за да догонваме напредналите страни-членки по доходи и стандарт на живот“, обясни Корнелия Нинова.

„5% по-малко пари са предвидени и за селскостопанска политика. Нашите земеделски производители са с по-ниски субсидии още от времето на влизането в ЕС. Това също ще се отрази на България. Други държави реагираха, а нашето правителство мълчи“, каза още соцлидерката.

Тя обаче подчерта, че най-тревожно е положението при конкурентоспособността. „Става въпрос за транспортния бранш, един от малкото в който сме конкурентоспособни, дано да ни го запазят“, заяви Нинова.

Тя допълни, че от левицата имат готовност да помогнат на правителството. „Трябва да потърсим подкрепата на други държави в нашето състояние и да направим 35% блокираща квота в съвета. Докато се водят разговори с големите, а гласуването на пакета мерки за превозвачите върви, алтернативно трябва да се търсят разговори с тези по-малки държави и да се направи екип от държави, които са ощетени от това решение“, поясни още лидерът на БСП.

Според нея предсрочни избори скоро ще има, но не определи кога може да се случи това. „Не виждам как ще издържи правителството в това състояние. По два-три пъти на месец има постоянно протести и то на различни съсловия. Това означава, че в обществото ври и кипи недоволство. Това е първият сигнал – народът не живее добре“, коментира лидерът на БСП. Вторият сигнал, който според Нинова предвещава предсрочни избори, е това, което се случва вътре в управляващото мнозинство. „При тях има разпад, не могат да си вкарат програмите, защото не се подкрепят..имам чувството, че тръгнаха да си търсят подкрепа извън мнозинството. Не могат един закон заедно да вкарат“, подчерта Нинова.