София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова: Съмняваме се дали болестта по животните е чума

БСП иска политическа отговорност на високо ниво

6 годиниАгро 3 Боряна Райчева

БСП искат стенограмата от председателския съвет в Народното събрание, за да докажат, че не са постигнали единодушие с управляващите относно мерките за борба с чумата по животните. „Чухме сутринта министър Радев да казва, че по време на председателския съвет в НС ние сме постигнали пълно единодушие за мерките по кризата със заболяването в Странджа да продължат. За да докажем, че това не е вярно, поискахме стенограмата от председателския съвет. Ако тя ни бъде предоставена, ще покажем кой- каква позиция е заел и за какво е настоявал”. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя добави, че управляващите са започнали едва днес да изпълняват мерките, за които левицата е  настоявала. „Чак сега започна дезинфекцията на стопанствата. До вчера нямаше такава, влизаше се и се излизаше съвсем спокойно. Животните се загробваха без да се обработват с препарати. Чак сега започнаха да изолират районите. До онзи ден движението беше свободно”, обясни Нинова. Тя добави, че БСП е поставила условие да не се влиза насила в домовете на хората, а да им се предостави протокол от пробите и резултатите. „На никой не му беше предоставен документ, че животно от неговото стадо е дало положителни резултати”, каза още лидерът на левицата.

 „Днес  рано сутринта министърът обяви от телевизията, че в Болярово има огнище на заболяване по животните. Кметът на Болярово не знае нищо за това. Хората изпаднаха в паника, защото са го чули от телевизията. Това е една от грешките, които управляващите правят”, заяви още Нинова. Тя добави,че управляващите трябва първо да  информират хората на място, да поставят съответния район под карантина  и след това да правят изявления. „Управляващите измиха ръцете си с оставката на зам.-министър и директори на дирекции, но политическата отговорност за всичко случило се в Ямболска и Бургаска област, трябва да бъде на най-високо ниво”, категорична бе тя.

„И да нямахме досега съмнения, че болестта е чума, сега вече имаме. Как може вчера и стопаните да се съгласят да бъдат продължени мерките, защото болестта е страшна и ще се зарази цялата страна, а днес правителството да спре това решение”, попита Корнелия Нинова.  Тя добави, че решението е взето, не защото БСП им пречи, а защото чакат да дойдат резултати от някакви проби. „Никога не сме твърдели, че болестта не е чума, искахме доказателства. Ако ги имат, защо днес чакат нови резултати от проби?”, попита още председателят на БСП.