София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова със сигнал до европейските посланици

Не иска постоянно полицейско присъствие около нея

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира с открито писмо всички европейски посланици за полицейщина, авторитаризъм и ограничаване на права на различно мислещи и на опозицията в България. Това обяви самата тя пред журналисти в парламента.

Вчера тя се оплака от непоисканото полицейско присъствие при срещите ѝ в Ямболско със земеделски стопани, чиито животни бяха избити заради съмнения за чума.

 „Чух, че това било наложено заради сигурността ми, просто е нелепо, защото няма нужда да ме пазят от баба Дора или от тези хора“, коментира тя.

Соцлидерката подчерта, че все още няма официален отговор от органите на реда защо се е налагало да има униформени при посещенията ѝ. "Получихме индиректен отговор от Цветан Цветанов, че това се правело с оглед на запазване на моята сигурност. Благодаря, няма заплаха за сигурността ми, каза още тя.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с животновъди от Шарково в НС. Тя припомни, че е посетила Болярово и заедно с народни представители от ПГ на левицата е провела срещи със земеделските производители, чиито животни са били убити и е поканила техни представители в парламента. „Хората там се намират в безизходица. След избиването на животните им, за тях остават задължения, като земеделски производители, да плащат осигуровки, да връщат кредити, а те нямат никакви средства”, обясни председателят на БСП и подчерта, че има опасност да им отнемат и пасищата, които са си заплатили авансово за години напред, защото нямат животни. „Това е нов удар по тях”, категорична бе тя.

Нинова подчерта, че както левицата е поела ангажимент, е поканила адвокати да помогнат за защита на правата им. Тя коментира, че по време на срещата са били обсъдени няколко варианта на действие: "Още днес да поставим на министър Порожанов въпроса- кога ще бъде вдигната забрана. Ще поставим въпроса- защо изискват от тях със собствени средства да възстановят 50% от стадата си? Ще потърсим варианти- възможно ли е да се направи отсрочка за задълженията, които имат за това, че са земеделски производители, но вече де факто не са, защото са им избити животните."

Нинова обясни, че с адвокатите  е бил обсъден вариант да им се помогне да си потърсят правата по съдебен ред по закона за вреди, причинени от държавата и пропуснати ползи. „Те вече 5-ти месец губят и ползите  от това, че им бяха убити животните”, поясни тя и допълни че животновъдите са споделили за пореден път, че и до ден днешен няма доказателства, че там е имало действително чума - животните, които са останали там са живи  и нито едно не е починало от това заболяване. "Няма да оставим нещата така. Настояваме да дойде министър Порожанов, да се срещне с тях и да поеме конкретни ангажименти"- категорична бе Корнелия Нинова.

След искането на левицата, министър Порожанов дойде в парламента и се срещна с животновъдите.