София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ниска е вероятността за големи резултати от срещата на ЕС – Турция

Нейнски: Народите трябва да се опознаят по – добре

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България има голям потенциал да бъде важен фактор на Балканите. Tова е една голяма инвестиция. Подобна инвестиция са усилията на България, в рамките на Българското европредседателство - да се подобри свързаността между страните на Балканите. Свързаността дава възможност на народите да се опознаят по-добре и да намерят общото помежду си, а не онова, което ги разделя", заяви пред БНТ посланикът на България в Република Турция Надежда Нейнски.

„Не бива да се отдава твърде голяма важност на срещата на върха между ЕС и Турция, която беше във Варна на 26 март, не бива да се натоварва с прекомерни очаквания, положителното в нея е това, че двете страни са започнали диалог, и то по горещи теми“, сподели посланичката.

Истанбул показва, че Турция се старае да има мир между религиите. Общите проекти от енергетиката са примери за добри междусъседски отношения между България и Турция.

Посочено беше също така и възстановяването на т.нар. "Желязна църква" в Истанбул. Обновеният български храм се явява добър символ на диалога.В момента фокусът в Турция са президентските избори. Българските граждани в Турция могат да контактуват по всяко време с посолството ни чрез фейсбук страницата му. Основните въпроси, които българските изселници там поставят, са консулски. По думите й българските изселници в Турция са "част от общата мозайка на българо-турските отношения".