София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ниска избирателна активност на референдума в Румъния

Втори ден гражданите гласуват "за" или "против" гей браковете

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Рекордно ниска избирателна активност през първия ден на провеждащия се в Румъния референдум отчитат социолозите.
 
Втори ден близо 19 милиона имащи право на глас румънци са призвани да дадат гласа си на провеждащия се в страната референдум. 
 
Целта на допитването е да определи дали право на граждански брак ще имат само и еднополовите двойки. В сегашният текст на конституцията  на страната е записано, че бракът е  доброволен съюз между съпрузи. 
Според инициаторите на допитването, липсата на изрична забрана за сключване на бракове между лица от един и същи пол, може да отвори широко вратите именно зе легализирането на такива съюзи.
 
Референдумът е двудневен, като, за има той сила, на него трябва да са гласували 30% от имащите право на глас, което означава билзо 5 милиона души. 
 
Ниската избирателна активност от вчерашния ден според анализаторите обаче вероятно ще направи допитването невалидно.
 
Референдумът стана възможен, след като 3 милиона от румънците поставиха подписа си под предложението за такова запитване, направено от движението "Коалиция за семейството".
 
Против допитването обаче се обявиха редица правозащитни организации, които  призовават хората да  го бойкотират. Според тях рози референдум  тласка страната по пътя на популизма. Против провеждането му е и румънската православна църква.
 
По-голямата част от опозицията се включва в предизборната кампания с призив да се гласува с "да". Допитването е определяно като важен тест за румънската демокрация и представителен вот за популярността на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня. 
 
Според критици на управляващата социалдемократическа партия, референдумът е опит за отклоняване на вниманието от обвиненията в корупция.