София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Норберт Хофер се обяви за референдум за ЕС в Австрия

Кандидатът за президент е против централизация и членството на Турция

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Норберт Хофер, кандидат на Партията на свободата за президент на Австрия, заяви, че при определени обстоятелства страната трябва да проведе референдум за членството си в ЕС. Хофер загуби изборите през май срещу бившия активист на Зелените Александър ван дер Белен, но конституционният съд разпореди изборите да бъдат повторени, тъй като бяха открити нередности, а разликата между двамата кандидати беше много малка.

Повторението на балотажа е насрочено за 4 декември.

В интервю за Би Би Си Хофер, който е на националистически позиции, казва, че Европейският съюз е много важен за Австрия и по принцип той не одобрява излизането от него, но ако бъде приета Турция или бъде засилена централизацията, ще бъде необходим референдум.

"Ако това ще е отговорът - един централизиран съюз, управляван като държава и с намалени правомощия на националните парламенти, ще трябва да проведем референдум в Австрия, защото това ще предизвика конституционна промяна", коментира кандидатът.