София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нормандската четворка призова за спиране на нарушенията в Донбас

„Трябва да се предотврати хуманитарната катастрофа”

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обявиха, че лидерите на държавите от Нормандската група призовават за незабавно прекратяване на нарушаването на примирието в Донбас и за продължаване на "режима на тишина", се казва в съобщение, публикувано от германското правителство.

"Нарушаването на примирието трябва да бъде спряно незабавно. Лидерите на държавите и на правителството настояват за изпълнение на споразумението за примирие от 21 юли 2017 г., съгласувано от тристранната контактна група", се казва в съвместна декларация на лидерите на Франция и Германия, с която те излязоха след телефонния разговор с руския президент Владимир Путин и украинския им колега Петро Порошенко.

Преговарящите призовават за приемане на необходимите мерки с цел избягване нанасяне на поражения върху гражданската инфраструктура, за да се предотврати хуманитарна катастрофа в Донбас.

От пресслужбата на президента Порошенко съобщиха, че лидерите са се съгласили да се организира среща на политически съветници през втората половина на август тази година.

"По време на двучасовия разговор ние постигнахме съгласие за координиране на последните стъпки относно сигурността и продължаване работата върху пътната карта за изпълнението на споразуменията от Минск. За тази цел чуждестранни политически съветници от Нормандския формат ще се срещнат през втората половина на август", се пояснява от украинската пресслужба на държавния глава.

От Кремъл обявиха, че Путин е очертал "руския подход" по всички ключови точки в споразуменията от Минск.