София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НОРМАНДСКАТА ЧЕТВОРКА РЕШИ ИЗБОРИТЕ В ДОНБАС ДА БЪДАТ ПРЕЗ ЮЛИ

СРЕЩАТА НА МИНИСТРИТЕ БЕШЕ ПОСВЕТЕНА НА УКРАИНСКАТА КРИЗА

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Изборите в Украйна ще се състоят до края на месец юли тази година. За това се споразумяха министрите от страните-членки на Нормандската четворка, по време на срещата си в Париж, посветена на украинската криза, предадоха световните агенции.

Изборите в Украйна бяха една от основните цели на срещата. През идните седмици дипломатите ще разработят график за провеждането им, заяви френският министър на външните работи Жан-Марк Еро. До края на месеца Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще получи предложения за мерките за сигурност, по време на изборите в Украйна, добави той. Министърът призова да бъдат освободени всички затворници и незаконно задържани лица. Той подчерта, че този процес трябва да се проведе под международен контрол и да се осигури достъпа на международни наблюдатели до всички задържани. Френският външен министър заяви, че е призовал страните от да осигурят необходимата информация без забавяне, за да може Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да следи изтеглянето на тежките оръжия от Източна Украйна. Той добави още, че мирните граждани трябва да получат достъп до хуманитарна помощ.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че на срещата в Париж са били обсъдени всички аспекти от провеждането на избори в Донбас. Той добави, че скоро може да се състои телефонен разговор между държавните и правителствени ръководители на страните от Нормандската четворка.
Поетото от украинската власт задължение да съгласува въпросите около провеждането на избори с бунтовниците в Донбас не успява да се осъществи, посочи руският външен министър.