София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Норвежкият терорист Брайвик ще сезира съда за правата на човека

През 2011 г. той уби 77 души на остров Ютьоя, близо до Осло

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Норвежкият терорист Андреш Брайвик се обърна към Европейския съд за правата на човека, във връзка с отказа на Върховния съд на Норвегия да разгледа жалбата му, за нарушаване на човешките му права в затвора, предаде Ройтерс, цитарйки адвоката на Брайвик.

"Ще се обърнем към Страсбург възможно най-скоро“, заяви адвокатът.

Върховният съд на Норвегия отказа да разгледа иска на Брайвик. Така остава в сила решението на Апелационния съд, който по-рано не намери признаци за нарушаване правата на терориста, в условията на престоя му в затвора, в който той се намира след извършването на двоен атентат през 2011 година и убийството на 77 души.

Пролетта на 2016 г., искът на терориста бе изслушан от районния съд в Осло, който призна частично нарушаване на правата на Брайвик в условията на задържането му, в частност, нарушаване на трета точка от Европейската конвенция по правата на човека, съгласно която никой не може да бъде подлаган на изтезания, нечовешки условия, унижаващи достойнството.

Съдът в Осло се произнесе за случай, в който в продължение на 23 часа Брайвик е бил изолиран, без да общува с хора.

През август 2012 година съдът в Осло осъди Андреш Беринг Брайвик на 21 години затвор, признавайки го за виновен за смъртта на 77 души, осем от които бяха убити на 22 юли 2011 година в центъра на Осло и 69 души в летния младежки лагер на норвежката Работническа партия в околностите на Осло, на остров Ютьоя.