Гледай
на живо

Норвежкият терорист Брайвик ще сезира съда за правата на човека

През 2011 г. той уби 77 души на остров Ютьоя, близо до Осло

Норвежкият терорист Андреш Брайвик се обърна към Европейския съд за правата на човека, във връзка с отказа на Върховния съд на Норвегия да разгледа жалбата му, за нарушаване на човешките му права в затвора, предаде Ройтерс, цитарйки адвоката на Брайвик.

"Ще се обърнем към Страсбург възможно най-скоро“, заяви адвокатът.

Върховният съд на Норвегия отказа да разгледа иска на Брайвик. Така остава в сила решението на Апелационния съд, който по-рано не намери признаци за нарушаване правата на терориста, в условията на престоя му в затвора, в който той се намира след извършването на двоен атентат през 2011 година и убийството на 77 души.

Пролетта на 2016 г., искът на терориста бе изслушан от районния съд в Осло, който призна частично нарушаване на правата на Брайвик в условията на задържането му, в частност, нарушаване на трета точка от Европейската конвенция по правата на човека, съгласно която никой не може да бъде подлаган на изтезания, нечовешки условия, унижаващи достойнството.

Съдът в Осло се произнесе за случай, в който в продължение на 23 часа Брайвик е бил изолиран, без да общува с хора.

През август 2012 година съдът в Осло осъди Андреш Беринг Брайвик на 21 години затвор, признавайки го за виновен за смъртта на 77 души, осем от които бяха убити на 22 юли 2011 година в центъра на Осло и 69 души в летния младежки лагер на норвежката Работническа партия в околностите на Осло, на остров Ютьоя.