София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нощен транспорт в София

До два месеца общинарите излизат с решение за услугата

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Столична община ще реши дали да се въведе нощен градски транспорт. Очаква се до два месеца софийските управници да обяват линиите, по които ще се движат автобусите след 24 часа, както и цените на билетите. Последното зависи от броя на хората, които ще пътуват в тях, заяви заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев пред вестник "Дневник".
През юли гражданската инициатива "Спаси София" започна да събира подписи в подкрепа на идеята, за която работи отдавна. Досега около 26 хил. граждани са се подписали "за" нощен транспорт. Подписката ще продължи и в първата седмица на октомври, казаха от оргнизацията.
Предложението е нощен транспорт да се движи по 7 линии, които да осигуряват връзка от центъра на София до крайните точки на града - кварталите "Бояна", "Гоце Делчев", "Студентски град", "Младост", "Дружба", "Враждебна", "Орландовци", "Надежда", "Обеля", "Люлин", "Западен парк" и "Овча купел".

Центърът за градска мобилност е започнал вече проучвания за възможностите за въвеждане на услугата. Целта е да се провери колко хора биха ползвали градски транспорт през нощта, колко често биха го правили и каква цена са склонни да плащат затова. Цената ще зависи от това колко хора ще се возят нощем, като колкото са по-малко, толкова ще бъде по-скъп билетът.

Евгени Крусев казва, че едва след като общината вземе решение за въвеждане на нощен транспорт ще започнат разговори с транспортните оператори кои линии биха покрили най-много от ключовите точки в града и биха били най-удобни за гражданите.

Наземният градски транспорт в София се обслужва от две общински и четири частни дружества, като на всяко едно от тях Столичната община плаща всяка година на база изминати километри.