София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Нощните вълци“ на Путин идват у нас

България отново е част от мотошествието на руските рокери

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Мотористите от клуб "Нощните вълци", които често са наричани "рокерите на Путин", ще влязат днес в България от Македония. Посещението им в нашата държава е част от автошествието "Славянский мир 2018". Рокерите ще преминат през Руенския манастир, Кюстендил и ще стигнат до София. Утре по обяд участниците в мотомарша ще посетят Руската църква и катедралата "Св.Александър Невски". Ще се състои и тържествена церемония по полагане на цветя и венци пред паметника на Цар Освободител, паметника на Неизвестния воин и пред монумента на Съветската армия. В петък походът продължава към Сърбия.

Походът е организиран от организацията "Руски мотоциклетисти" и ще се проведе по пътищата на Русия, Беларус, Балканите и Европа. Целта му е да насочи вниманието към обединението на славянските народи и да популяризира славянската култура и християнските ценности..

"Нощните вълци" е един от най-големите руски рокерски клубове, който поддържа тесни връзки с властта в Кремъл. Мотористите преминават през България за поредна година. Миналата година походът им предизвика гневни реакции и протести, а през 2016-а се стигна и до сблъсъци. Демонстрантите се обявиха срещу "масовата програма на правителството на Русия за събуждане на русофилски и комунистически чувства сред българите.