София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов държавен орган ще се бори с катастрофите на пътя

Той ще включва всички служби, отговорни за сигурността на пътя

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Нов държавен орган ще следи за безопасността по пътищата. Той ще включва в себе си всички служби, отговорни за сигурността по пътищата на страната, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

„Това, което взехме като принципно решение днес: всички служби и функции, които имат отношение по темата - които се намират в Министерството на вътрешните работи, в Министерството на транспорта, в Министерството на регионалното развитие, Агенция "Пътна инфраструктура", други ведомства, вкл. и МОН, да се консолидират в една структура с преки отговорности, свързани с политиката за пътна безопасност", каза Дончев.

Чрез въвеждането на такъв орган ще е ясно кой е отговорен при пътен инцидент. Вицепрезидентът заяви, че КАТ остава в МВР.

„  Новият орган не означава назначаване на нови чиновници – ще бъде използван капацитета на отговорните сега министерства, както и на неправителствени организации и специалисти“, уточни Дончев.

Богдан Милков от Института по пътна безопасност приветства стъпката и каза, че проблемът с ПТП-тата не е политически, но може да бъде разрешен с политически средства.