София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов граничен пункт ни свързва с Румъния

Предстои отварянето на нов мост между двете държави

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница на българо-румънската граница. Те заявиха, че така се увеличават възможностите за общуване и развитие на туризма между българите и румънците. „ „Надявам се, че ГКПП "Кайнарджа - Липница" няма да е последният граничен пункт, който ще открием заедно с румънския премиер. Днешният ден отбелязва много важен момент за връзките между България и Румъния и е следствие на много усилия от страна на двете държави", обяви Бойко Борисов. Той допълни, че предстои отварянето и на нов мост на българо-румънската граница. Откриването на пункта е в изпълнение на българо-румънско споразумение от 2012 година. Той ще работи от 8 до 20 ч. за международен превоз на хора и стоки до лимита от общо тегло 3,5 тона. Изграден е и трансграничен път Липница - Кайнарджа по линия на Програмата за трансгранично сътрудничество 2007 - 2013 година. Общата стойност на проекта надхвърля 6 милиона евро.

В рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Румъния във Варна министър Бисер Петков проведе среща с министъра на труда и социалната справедливост на Румъния г-жа Лиа-Олгута Василеску. Двамата министри направиха преглед на двустранното сътрудничество в областта на труда и социалната политика и обсъдиха въпроси от взаимен интерес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. След срещата министър Петков и министър Василеску подписаха съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството. В нея министрите на България и Румъния декларират воля и готовност за съвместни действия за обмяна на информация и опит в областта на младежката заетост, трудовата мобилност, политиките за закрила на детето, здравословни и безопасни условия на труд, равенство на половете и борбата с домашното насилие.