София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов имот и автомобил вече може да се декларират и онлайн

При заявките за автомобил има някои специални изисквания

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

От НАП направиха възможно подаването на онлайн декларация за собственост. Занапред собствениците на нов имот вече ще имат възможността да декларират пред общината новите си придобивки посредством платформа на сайта на агенцията. Новите онлайн услуги на Националната агенция за приходи ще бъдат предложени на физическите и юридическите лица през тази година. Досегшните правила гласяха, че при закупуване, наследяване или построяване на нов имот, собственикът трябва да подаде писмена декларация в общината, където се намира жилището.

 

Въпреки възможността за подаване на декларацията чрез упълномощен роднина, приятел или адвокат, писменните документи сериозно затрудняват хората, които са си купили втори имот край морето, или са наследили имот в другия край на България.

Другата нова онлайн услуга, която предстои да бъде достъпна е, подаване на декларация до общината при закупуване на автомобил, когато собствениците са двама или трима. В момента, при закупуването на автомобил, след като купувача я регистрира в КАТ, данните му автоматично се подават в общината и той няма нужда от писмена декларация, за определяне размера на данъка му. Но ако собствениците са повече от двама например двама братя получават автомобил като наследство, декларация трябва да се подаде лично. През 2017 година тази услуга също ще бъде дигитализирана, като услугата от 1 февруари вече страртира в София.

 

Друго предложение за електронна услуга на НАП е да бъде въведена през тази година електронно връчване на документи на граждани, свързани с възстановяването на надвнесен данък. Онлайн ще може да се подава и искане от страна на фирма за възстановяване или прихващане на данъци. Тази година онлайн ще може да се подава и искане за издаване на удостоверение А 1 ЗА приложимост на законодателството, например при командването на на работници в страни от ЕС . Всички тези услуги обаче ще мога да се ползват само с Персонален идентификационен код (ПИК), който може да се вземе безплатно от офис на приходната агенция.

В НАП обмислят още дали да пуснат още две нови електронни услуги. Обсъжда се дали да се даде възможност на гражданите да проверяват какви доходи са декларирали фирмите, че са им изплатили. Защото има случаи, в които фирми посочват, че са изплатили определена сума, а хората не са ги получили.

 

Сред другите обсъждани мерки за електронни услуги са, гражданите и фирмите да имат възможност да правят проверки в дневниците за покупки и продажби по ДДС, които търговците подават в НАП. Идеята на агенията е всеки да има право лично да провери за себе си да не би случайно да е посочен от някой търговец като получател на стока или услуга.

Двойната проверка, която НАП цели да въведе е свързана с ограничаването на възможностите за укриване на налози.