София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НОВ СЮЖЕТ НА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА

В схемите за изнудване по телефона вече е намесена и пожарната

9 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Едни от най-често използваните варианти на телефонни измами включват истории за тежко пострадал роднина и нужда от скъпа операция, заразени близки от птичи или свински грип, реализирано ПТП от близък роднина с починал човек, провеждане на полицейска операция за задържане на телефонни измамници. Креативните телефонни актьори не пропускат да се представят и за служители на митница, които трябва да освободят колетни пратки с голямо количество пари или организатори на томбола, която набелязаната жертва е спечелила.
Изобретателността на невидимите крадци и ударите по психиката на хората вече имат толкова модификации, че изброяването им затруднява дори органите на реда. С последната си проява в Бургас, телефонната мафия обаче успя да достигне ново дъно в своите машинации.
По данни на жителка на Бургас, убедителният професионален телефонен театър вече включва служители на пожарната. В сюжетната линия ролята на измамниците е на загрижени пожарникари, които информират близките за пожар, при който са пострадали децата им.
По думите на жената, подобна „новина“, поднесена от мошениците, може да доведе не само до намаляване на спестяванията на жертвите, но и до фатални последици.
Поради периодичното активизиране на телефонните измами припомняме, че най-добрата защита срещу този тип престъпления е информираността и проверката на всички факти и обстоятелства, за които Ви информират непознати по телефона. А най-лесното и просто решение е да се свържете с близките си и да се убедите, че те са добре.