София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нов вид дрога залива българския наркопазар

Тревата е с кодово име „Амнезия“

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Нова дрога залива българския пазар. Тревата е с кодово име „Амнезия“, а опиянението от нея е три пъти по-голямо.

При Амнезията има силно активно вещество – тетрахидроканабинол. Сортове израстват за от 35 до 55 дни. Криминалисти казват, че всеки, който пуши трева, е склонен да я продава. А най-уязвими са децата. Те дори стават дилъри, за да опитат от скъпата трева.

От МВР предупреждават, че най-опасна е така наречената „билка“, която е на ниска цена, но не се знае точно какво има в нея. Най-продаваната дрога у нас е марихуана, а цената на качествената е около 50 лв за грам. Хората, които купуват този вид наркотик са на възраст от 14 до 45 годишна възраст.

Едни от най-евтините наркотици на българския пазар са амфетамините или така наречената дизайнерска дрога. МВР съобщават, че най-разпространеният вид е кристалът, който се предлага на цена от 10 до 30 лева.

Любим на подрастващите е така наречения „друсан чай“, който струва между 2 и 10 лева. От МВР съобщават, че редовно в болниците в страната постъпват деца с прединфарктно състояние след употребата на наркотика „друсан чай“.