София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов въздушен електропровод от България до Гърция

Той ще свързва подстанциите "Марица-изток" в България и "Неа Санта" в Гърция

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Нова въздушна електропроводна линия ще бъде изградена на територията на България, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Той ще свързва подстанциите "Марица-изток" в България и "Неа Санта" в Гърция.

Устройственият план за изграждането на новата въздушна електропроводна линия е одобрен със заповед на заместник ресорния министър Валентин Йовев.

Проектът е част от приоритетния електроенергиен коридор "Север-юг" и е определен за национален обект и обект с национално значение.

Предвидено е въздушният електропровод да поддържа високо напрежение от 400 kV.

Енергийният проект представлява елемент на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираните територии. Предвидено е линията да бъде изградена на териториите на общините Симеоновград, Хасково, Харманли, Кърджали, Момчилград и Кирково.

Изграждането на електропровода ще допринесе за увеличаване на електропреносните възможности на енергийната система в региона, както и на сигурността на обмена на електроенергия между България и Гърция, уверяват от регионалното министерство.