София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нова анкетна комисия за сигналите на Босия

Спор в парламента кой да застане начелото на комисията

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Парламентът създаде временна комисия за разглеждане на постъпили сигнали от граждани за обучението на кандидат-шофьорите. Решението бе взето единодушно със 109 гласа „за“. Основната причина за създаването на комисията е продължаващата повече от 35 дни гладна стачка на Николай Колев – Босия. В понеделник той се срещна с председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в парламента, където Босия е получил покана да се включи в работата по тази анкета.

Новосъздадената комисия се състои от петима народни представители, по един от всяка партия и е за срок от един месец. Председател на анкетната комисия е Станислав Иванов от ГЕРБ, Останалите членове са Иван Иванов "БСП за България", Ихсан Халил от ДПС, Атанас Стоянов от "Обединени патриоти" и Андон Дончев от "Воля".

Изборът на председател стана повод за пореден скандал в парламента между БСП и ГЕРБ. В основата на спора беше кой да оглави новата комисия.

Георги Свиленски от левицата предложи за председател Станислав Иванов от ГЕРБ, а той от своя страна предложи Свиленски. В хода на дебатите Георги Свиленски си направи отвод от комисията. След което Станислав Иванов оглави комисията, а от БСП предложиха друг свой представител в нея - Иван Иванов.