Гледай
на живо

Нова експертиза по случая Скрипал

Открито е наличие на токсичния химикал BZ

Нова експертиза по случая Скрипал Независима швейцарска експертиза е установила, че във веществото, използвано в британския град&... thumbnail text

Независима швейцарска експертиза е установила, че във веществото, използвано в британския град Солсбъри, има следи от химическо оръжие, което е било на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО, съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров в реч пред Асамблеята на руския Съвет за външна и отбранителна политика, предаде ТАСС.

Швейцарците били установили наличие на токсичния химикал BZ и негови прекурсори, които се отнасят към забранените химически оръжия от втора категория. Лавров подчерта, че BZ не е бил разработван в Съветския съюз.

Миналата седмица британската лаборатория в Портън Даун обяви, че не е могла да докаже, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен миналия месец Сергей Скрипал, е произведено в Русия.

Сергей Скрипал вече се възстановява след отравянето и се повлиява добре от лечението, а дъщеря му Юлия бе изписана от болницата на 9 април.