София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нова Република настоява за ново разследване на фалита на КТБ

Партията адресира писмо до служебния финансов министър

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

В писмо изпратено до служебния финансов министър Кирил Ананиев, представителите на Нова Република Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андреев и Иван К. Иванов предлагат да бъдат освободени синдиците на КТБ, да бъде проведено истинско разследване за фалита на банката. От Нова Република настояват да стане ясно има ли лица, свързани с репресивните служби на комунистическия режим, получили необезпечени кредити.

Политиците от Нова Република искат проверка на предприетите действия, но преди всичко и на бездействието на тогавашното ръководство на ДАНС преди и по време на фалита на КТБ.

Въпреки настоятелните искания и може би десетките парламентарни въпроси по темата от страна на Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, фирма за международни разследвания беше наета единствено за писането на аналитичен доклад, но не и за реалното връщане на източените средства.

Отношението към проблема в края на мандата на кабинета Борисов-2 дори граничеше с безхаберие, като на парламентарен въпрос за събираемостта, зададен от Мартин Димитров и Петър Славов през януари 2017 г., министърът на финансите Горанов дори не сметна за необходимо да ни отговори.

По настояване на председателят на Нова Република, Радан Кънев, като депутат от 43-то Народно събрание, в доклада на Временна анкетна комисия за КТБ в Парламента, беше заложена проверка на действията и бездействията на ДАНС и Прокуратурата относно фалита на банката. Но нито парламента, нито другите институции предприеха мерки.

Писмото до Кирил Ананиев е подписано от Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андреев, Иван К. Иванов и Вили Лилков.

А ето и писмото:

Уважаеми господин Ананиев,
През последната година действията на държавните институции по разкриването на замесените лица и връщане на източените пари от КТБ са крайно неубедителни и разочароващи. Въпреки настоятелните искания и може би десетките парламентарни въпроси по темата от страна на Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, фирма за международни разследвания беше наета единствено за писането на аналитичен доклад, но не и за реалното връщане на източените средства. Отношението към проблема в края на мандата на кабинета „Борисов-2” дори граничеше с безхаберие, като на парламентарен въпрос за събираемостта, зададен от Мартин Димитров и Петър Славов през януари 2017 г., министърът на финансите дори не сметна за необходимо да отговори1.
От общо подлежащи на разпределение между кредиторите 600 млн. лева в началото на 2017 г., по публични данни, едва около 180 млн. лева са събрани от синдиците. Това е в пъти по-малко от прогнозата на независимия консултант AlixPartners, който след анализ на кредитния портфейл прецени като събираеми в 12-месечен срок между 600 и 800 млн. лв. в при оптимистичен сценарий.
На тази основа се обръщаме към Вас със следните предложения, във връзка с правомощията Ви по Закона за банковата несъстоятелност:
1/ Освобождаване на досегашните синдици поради незадоволителни резултати и избор на нови с категорична мотивация за работа и резултати.
2/ Ангажиране на компания за международни разследвания за връщане на източените средства от КТБ АД в масата на нестоятелността на принципа – фирмата получава като възнаграждение процент от възстановените суми, без да й се заплаща първоначално възнаграждение.
3/ Съгласно последните промени в ЗДРДОПБГДСРСБНА (така наречения „Закон за досиетата“), в сътрудничество с ресорната Комисия, за бърза проверка на принадлежност към бившите комунистически репресивни служби на квесторите на КТБ, заемополучателите, получили необезпечени кредити, извършили цесии или прихващания и цитирани в списъците по чл. 62 ЗКИ и незабавно обявяване публично на получените резултати.
4/ Проверка на предприетите действия, но преди всичко и на бездействието на тогавашното ръководство на ДАНС преди и по време на фалита на КТБ.