София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нова спам кампания в социалните мрежи в България

Хиляди имейли обект на киберпретъпници

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

 

 

Нова спам кампания залива социалните мрежи предупредиха експерти от сектора за борба с киберпрестъпленията. Само за юли са регистрирани десетки сигнали от интернет потребители за получени имейли. Съобщенията са с текст на английски език и искане за заплащане на определена сума с биткойн.

 

 

 

От имейлите става ясно, че киберпрестъпниците знаят паролата ползвана от потребителя. Също така те притежават позорящи видео материали, с които заплашват жертвата. В основата на новата спам кампания е незаконно облагодетелстване на киберпрестъпниците. Те разчитат на неподготвените и неинформирани интернет потребители като за целта използват елементи от социален инженеринг.

 

 

 

 

 

 

 

За осъществяването на спам кампанията са използвани неправомерно придобити данни за пощенски кутии, с която потребителите са се регистрирали в сайтове за запознанства, онлайн игри и други.

 

 

 

Експерти за борба с киберпрестъпленията съветват интернет потребителите да не отварят съмнителни съобщения, да не извършват плащания и да не снабдяват с антивирусни решения легитимни операционни системи и програми. Друг съвет на специалистите е при наличието на киберинцидент да бъде уведомена съответната фирма доставчик на IT услуги или компетентни по темата служители на МВР.