София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Новата парламентарна година започна със скандали

БСП искат нови избори, ДПС - консенсус, ГЕРБ -срещу Р.Радев

пропускане
5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Край на коледната ваканция на депутатите. Днес те се върнаха на работа след 20-дневна почивка. С кворум от 176 народни представители започна шестата сесия на 44-то Народно събрание. В началото всички парламентарно представени сили представиха декларации за приоритетите си през новия политически сезон, а стартът му отново започна със скандали и упреци.

„През тази година политическият календар включва важни избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият - за местни органи на властта. Това гарантира интензивен политически дебат през цялата година, който би трябвало да стимулира законодателната активност на българския парламент и работата на всички държавни институции. Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията. Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон. Защото според немалко българи подобен патос е дълбоко неискрен и непродуктивен“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание. И категорично заяви: "Румен Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. За какво единение говори той тогава? Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други - като революционен патос в конгресна зала, а трети - като израз на лични политически амбиции. Европейски медии коментираха, че речта му е „свръхполитизирана” и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той успява единствено да провокира разделение и омраза."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че настоява за предсрочни парламентарни избори.
„За нас 2019-а ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа. Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика – и това само за първите 10 дни на 2019 г. Увеличението на ток, вода, газ и парно изправят хиляди семейства пред невъзможност да оцелеят през зимата. По отношение на цените и помощта на българските малки и средни предприятия и домакинства, настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не да обслужва олигарси. Иначе внасяме искане за оставка на цялата КЕВР", отбеляза още лидерът на БСП.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че управлението на страната през 2018 г. може да се определи с три думи – "скандали и пропуснато време".
„Нека през 2019 г. България да извоюва достойно място в Европа и ЕС да намери верния път към всички държави-членки. Началото на годината е и време за равносметка и поглед в бъдещето. Със скандали започна 2018 г. и със скандали приключи - и в малката, и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, между институциите, морални – примерите, за съжаление, отново са много. Със скандал започна и 2019 г. – изборът на нов изтребител“, заяви Карадайъ и посочи, че изминалата година е изгубено политическо време за България.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че че тази година ще е всичко друго, но не и скучна, предстои битката за бъдещето на Европа.