София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови 24 милиона лева за малкия бизнес

Парите идват по плана „Юнкер“ чрез Българската банка за развитие

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 

Малки и средни компании ще могат да се възползват от новата Програма по Плана „Юнкер“ за индиректно финансиране на българския бизнес с подзаеми до 24 млн. лева. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри 15-тия ежегоден форум за насърчаване на предприемачеството в България –Европейски ден на предприемача 2017.

Той съобщи, че Програмата е насочена към малките, средни и междинни компании с персонал до 3 000 души, като ще бъде увеличен и размерът на гаранционния ангажимент на ББР - от 30 % на до 100 % от главниците по подзаемите.

Зам.-министър Борисов посочи още, че предприемачествотов страната се развива все повече в последните години и изтъкна, че в България има над 326 хиляди микро, малки и средни предприятия, а в тях работят повече от 75% от заетите в страната, което е над средното ниво в ЕС. Той подчерта, че насърчаване на малки и средни предприятия и развитието им чрез иновации за постигане на по-голяма добавена стойност е сред основните акценти в работата на Министерството на икономиката. Заместник-министърът изтъкна, че съвместно с научните среди се работи и за задържане и подпомагане на младите кадри в икономиката, като даде пример с IT сектора, в който работят близо 50хил. души.