София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови 30 автобуса тръгнаха по линии в София

Започва миенето на столичните улици

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

От днес столичният градски транспорт има нови попълнения. Още 30 автобуса на природен газ ще се движат по софийските улици. Те са климатизирани, нископодови, със стандарт ЕВРО6 и ще се движат по линии 72 и 84. До края на годината още 82 нови автобуса ще заменят по-старите, които още са в движение, съобщиха от Столична община.

В последните няколко години реализирахме една от най-големите програми за модернизация на градския транспорт, с която целим да привлечем повече пътници и да спрем старите и замърсяващи автобуси, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

С обновяването на автопарка на градския транспорт общината планира да бори мръсния въздух и да стимулира хората да ползват повече обществения транспорт.

С цел намаляване на концентрацията на фини прахови частици в града Столичната община е възложила и на фирмите, ангажирани с почистването на София, да започнат миене на улици и булеварди във връзка със затоплянето на времето.

Днес ще се мият пътните платна на бул. „Тодор Каблешков“, площад Ручей, бул.„Никола Мушанов“, бул. „Овча Купел“ и локалното платно на бул. „България“. Продължава и почистването на регулите от наноси. Приоритетно се работи по трасетата, по които се движи градският транспорт. През вчерашния ден бяха почиствани наносите на бул. „Черни връх“, бул. „Драган Цанков“, Ботевградско шосе и ул. „Цар Освободител“.