София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови цени на „Гражданска отговорност“

От догодина се въвежда нова система

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" от догодина ще бъде различна за шофьорите с и без нарушения, като тези с провинения ще плащат повече. Т.нар. система "бонус-малус", за която се говори от над 10 години, ще бъде въведена в страната от началото на 2018 г., съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн на конференция, организирана от Асоциацията на застрахователите в България.

До края на месеца информационните регистри и бази данни между МВР и застрахователите ще бъдат свързани, каза Агайн. Така застрахователите ще може да получават в реално време данни за санкциите на всеки собственик или шофьор на автомобил.

Електронният достъп до регистъра ще улесни и самото сключване на застраховки - хората ще посочват само регистрационния номер на колата и на талона, а застрахователят ще получава останалата информация онлайн.

Все още не е известно с колко ще се оскъпят застраховките, тъй като първо трябва да бъде предложен модел на системата "бонус-малус". Очаква се до дни да е изготвено рпедложение за модел на системата, а след това той да бъде подложен на обществено обсъждане.