Гледай
на живо

Нови доказателства по делото „Хитрино“

Ще се представи и информация за времето в деня на инцидента

Нови доказателства по делото „Хитрино“ На поредно съдебно заседание на Шуменския окръжен съд днес по случая за изгорелите  влакови ваг... thumbnail text
На поредно съдебно заседание на Шуменския окръжен съд днес по случая за изгорелите  влакови вагони на гарата в Хитрино се очаква да бъдат представени веществени доказателства, сред които и печката, която според направената пожарно-техническа експертиза е причина за възпламеняването на вагоните.
 
Освен това по делото ще бъде изискана и  информация от Националния институт по метеорология и хидрология за климата на 10 декември 2016 година в Хитрино - посока и скорост на вятъра, валежи и видимост.
 
Припомняме, че при трагедията тогава загинаха 7 души, десетки бяха ранени, разрушени бяха и множество сгради. 
 
В съдебна зала делото влезе едва на 15-ти януари 2018-та година, като подсъдими са двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, които не се признаха за виновни, което доведе го гледане на процеса по същество.
 
Разследването  до този момент е установило, че инцидентът не е предизвикан от повреди в жп инфраструктурата, не е  причинен и от техническа неизправност на влаковия състав. Причината за произшествието, според държавното обвинение е високата скорост, с която се е движил влака.