София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови документи хвърлят светлина върху историята ни

Държавна агенция „Архиви“ ги показа, по повод отбелязването на празника си

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

По случай професиналния ден на архивиста, Държавна агенция „Архиви“ отвори врати, за да ни представи непоказвани до този момент документи, които хвърлят светлина върху нашата история.
Новооткрито писмо  от Христо Ботев, като и бележка от капитана на кораба „Радецки“, адресирана незнайно до кого, в която той  посочва, че ще акостират в Козлодуй, могат да хвърлят нова светлина върху събитията с превземането на плавателния съд от четата на Христо Ботев.
Те бяха представени на нарочна пресконференция от доц. д-р Михаил Груев- директор на Държавна агенция „Архиви“ по повод празника. Освен тях,  Груев показа и друго ново постъпление във фонда, което разкрива непозната до този момент, но изключително любопитна за историята ни личност, а именно професорът по космически изследвания Виден Табаков.
Освен за новите попълнения, директорът на архивите сподели и за трудностите и предизвикателствата пред институцията, която ръководи. 
Не на последно място, Михаил Груев посочи, че за да функционират достатъчно добре архивите, то заплащането на хората, които се грижат за съхраняването на националната ни памет, трябва да бъде доста по-мотивиращо, за да има и млади, които да изберат за себе си професия  на архивиста.
Във връзка с предстоящото ни домакинство на Председателството на Европейския съюз, бяха очертани и два от основните проблеми, които ще бъдат поставени там – дегитализацията на документитe и злоупотребите с лични данни. Въпросите ще бъдат разгледани в рамките на среща между директорите на архивите на страните-членки на Съюза, която ще се проведе през юни в София.