София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нови факти излязоха наяве по случая с миналата Нова година в Кьолн

Бежанците, нападали жени са действали в организирани групи

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

По скандалът разразил се в Германия по време на новогодишните празници в Кьолн има нов обрат. Вестник „Билд“ съобщава, че няколко десетки бежанци са били задействани в новогодишната нощ на 2015 година, като организирани групи.

Масовите нападения на жителите на Кьолн от страна на мигрантите и бежанците станаха на улица в града, в нощта на 1-и януари 2016 година. В полицията постъпиха над 700 оплаквания от жени, станали жертва на сексуално посегателство и побой, както и оплаквания за многобройни грабежи.

По думи на очевидци, нападателите били млади мъже от северноафрикански и арабски произход. Аналогични престъпления станаха и в други градове на Германия – Хамбург, Щутгард, Берлин, Франкфурт на Майн, както и в държавите Швеция, Финландия, Австрия, Щвейцария и други европейски страни.

Една от охранителните фирми използвала като охрана, за да гарантира сигурността 59 бежанци, пише вестникът. По това време мъжете вече живеели от известно време в Германия. Работната им надница била по 5 евро на час, това е значително по-малко от минималната работна надница в Германия, която е 8,5 евро на час. Охраната на мероприятието била наета от управата на града.

Голяма част от групите, пише изданието, били родом от Северна Африка, Сирия и Афганистан. По време на бунтовете те отговаряли за временните заграждения на моста, където в последствие заради голямото струпване на хора настанала паника сред пешеходците.

Вестникът уточнява, че някои от групите бежанци просто изчезнали по време на работа. Градската управа оценила сътрудничеството с неназованата фирма, като безпроблемно.

По-рано шефът на полицията в Кьолн Юрген Метиес обеща, че този път Новата година в града ще протече при „засилено“ полицейско присъствие.