София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови глоби – за кметове, заради мръсен въздух

Депутатите приеха промени в Закона за чистотата на въздуха

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

С глоба от 5 до 10 хиляди лева са заплашени кметовете на населените места, които не взимат мерки срещу мръсния въздух в тяхната община. Това гласят промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които бяха приети днес на първо четене.

Предвижда се въвеждането на норми за съдържание на сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление.

Измененията в закона са в изпълнение на решение на Съда на Европейския съюз и се правят, за да не бъдат налагани финансови санкции на страната ни.

Поправките бяха гласувани с 83 гласа "за", 14 гласа "против", 42 пък бяха "въздържал се".

Дебатите в пленарна зала по законопроекта продължиха над два часа.

Социалистите се обявиха против промените в закона, като основното им притеснение беше, че така ще се вдигнат цените на въглищата и дървесината за огрев и то в началото на зимния сезон. Друга критика на опозицията е, че кметовете нямат контрол върху предприятията, които са на тяхна територия, нито пък могат да контролират мръсния въздух, който идва от съседни общини. Според БСП има прехвърляне на отговорностите от държавата към кметовете. Червените настояват законът да не бъде приеман сега, тъй като с него управляващите са на път да довзривят българските граждани, които така или иначе готвят грандиозен протест.

 

От БСП запитаха и как ще бъдат компенсирани българските граждани, които пряко ще бъдат засегнати от повишаване на цените на твърдите горива. "Данъците вдигнаха, гражданската отговорност увеличиха, та стигнаха и до дървата. Тази зима какво ще правят хората?", попита депутатът Иван Иванов.

Идеята кметовете да отговарят за чистотата на въздуха в техните общини срещна критиките и на ДПС. „Недопустимо е прехвърлянето на пълната отговорност само върху кметовете на общини. Те не контролират качеството на твърдите горива за битово отопление", каза депутатът Джевдет Чакъров. Друга критика на ДПС е, че се прехвърля на ДАМТН да следи за качеството на твърдите горива.. Какво ли не им вменихте, каза той и припомни, че преди месеци на тях е дадена отговорността да следят и язовирите.

Бившият министър на околната среда и настоящ депутат от ГЕРБ Ивелина Василева защити законопроекта, като посочи, че промените в закона са важни, за да дишаме по-чист въздух. Законът дава решения, обясни тя. Въпреки това тя успокои опозицията, че между първо и второ четене част от текстовете ще бъдат прецезирани най-вече тези за отговорностите на кметовете.