София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нови глоби за мръсен въздух заплашват България

София е една от 14-те зони със силно замърсен с фини прахови частици въздух в Европа

6 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

3 милиарда евро годишно губи България заради мръсния въздух. Страната ни е изправена пред опасност от нови глоби, които Европейската комисия ще ни наложи, ако не се справим със замърсяването на въздуха и то в кратки срокове.
Изискванията на ЕС за чистия въздух не се спазват в шест области на страната ни, като сред тях са София и Пловдив.
От Министерството на околната среда и водите ще инвестират 111 млн. лева за чист въздух, като 1.3 млн. лева ще бъдат за закупуване на електроавтомобили за общинските администрации.
София е една от 14-те зони със силно замърсен с фини прахови частици въздух в Европа. Това заяви Джордж Кремлис от Дирекция "Околна среда" на европейската комисия по време на двудневната конференция, посветена на чистотата на въздуха в столицата. Столична община посочва като основен проблем - замърсяването от автомобилите и отоплението от битово гориво. Като част от мерките, предприети от общината са: насърчаване на хората да използват градски транспорт вместо личните си автомобили, подмяна на тролеите и автобусите с нови, закупуване на нови трамваи. Разширението на метрото също е приоритет на общината за справяне с проблема със замърсения въздух. Очаква се с пускането на третия лъч да се пестят 90 000 тона вредни емисии годишно.