София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НОВИ КЪРВАВИ АТАКИ НА ШЕСТ МЕСТА В ПАРИЖ

НАЙ-МАЛКО 140 ДУШИ ЗАГИНАХА ПРИ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ АТЕНТАТИ

8 годиниКрими 9 Боряна Райчева

Френската столица Париж се превърна в кървав град снощи. Най-малко 140 души загинаха при едновременни терористични актове са извършени в шест места.  В страната е обявено извънредно положение.
Началото е поставено с две едновременни експлозии около 21:20 ч. Те избухват пред стадиона „Стад де Франс“, където се играе мачът между националните отбори на Франция и Германия.  Срез зрителите е и френският лидер Франсоа Оланд.  Експлозиите убиват четирима души, двама от които терористи – камикадзе. Това е първият самоубийствен атентат в историята на страната. Скоро след  взривовете всички входове и изходи на стадиона са затворени, публиката е евакуирана без паника, а дербито се изиграва докрай.
По същото време на 10 километра в централната част на Париж са извършени още атаки. Най-малко 18 души са убити при нападение срещу кафене и ресторант в 10-и парижки район. Стрелба на булевард „Волтер“ отне живота на още един, а други пет загинаха в близост до Площада на Републиката. В ресторант с камбоджанска кухня жертвите са  14.
Най-много човешки животи бяха отнети в концертната зала „Батаклан“, където терористите нахлуват и откриват безразборна стрелба срещу публиката. На сцената е американската група „Eagles of Death Metal”, а в залата са заети всички 1500 места. Очевидец споделя, че двама души са влезли и са започнали да стрелят с автомат „Калашников“. Мъжете са на възраст около 25 години. След като са дали на публиката команда да легнат на земята, са продължили огъня. Част от зрителите са избягали навън, но останалите са били заклещени вътре като заложници в продължение на няколко часа. Малко след полунощ касапницата е прекратена от елитните френски части, които щурмуват концертната зала и убиват четиримата нападатели. Трима от тях са били с поставени експлозиви по тялото си. От кървавата зала никога не излизат общо 80 души