София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови мита на Китай върху американски стоки

Тръмп отвръща на удара

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

От днес влизат в сила новите мита, които Китай наложи върху вноса на американски стоки. Мярката е ответна реакция на наложените от Тръмп мита върху върху вноса на стомана и алуминий.

Митата, наложени от Китай са в размер на до 25 процента върху вноса на 128 американски стоки, включително свинско месо и вино и са до 3 млрд. долара в американски стоки.

Решението е взето след предупрежденията, отправяни от китайските власти през последните седмици при изострящия се търговски спор със Съединените щати

Пекин коментира, че този ход цели "защита на интересите на Китай и балансиране" на загубите, причинени от новите американски мита.

По-рано Китай заяви, че не желае търговска война, но няма да стои безучастно, ако икономиката му бъде засегната. От своя страна американският президент настоя, че "търговските войни са добри" и че ще бъде "лесно" за САЩ да спечели такива.

В отговор на китайските мита администрацията на Тръмп ще представи  тази седмица списъка на китайския внос, насочен към американските тарифи, за да накаже Пекин за политиките за трансфер на технологии, което се очаква да засили напрежението в търговията между двете най-големи икономики в света, съобщи Ройтерс.

Очаква се списъкът от годишен внос от 50 милиарда до 60 милиарда долара да бъде насочен към продукти за "високи технологии".