София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови протести на надзирателите

Следващата стъпка е сезиране на Европа

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Поредна седмица продължават щафетните протести на надзирателите в затворите и служители на "Съдебна охрана", съобщава БНР. Очаква се те да се съберат пред сградата на съдебната палата в Сливен. Охранителите в местата за лишаване от свобода отново ще поискат увеличаване на възнагражденията им и приравняването им към това в МВР, както и увеличаване на щатните бройки.
В Плевен недоволните настояват и за реален диалог с управляващите. Валентин Колачев е от 13 години в "Съдебна охрана" и е синдикален лидер. Протестите продължават, защото исканията им не са чути, обяснява той. "Министър Цачева настояваше за диалог. Де факто диалог наистина нямаше. Според нас се нарушават законите в България, защото ние сме по Закона за МВР, след като са увеличени заплатите на колегите от сектор "Сигурност" и нашите би трябвало да се увеличат. В един момент се получава, че сме едва ли не като просяци, че молим за милостиня. Настояваме за диалог с министър Цачева. Тя твърди, че не е в нейните правомощия да ни вдигне заплатите, което за мен е недопустимо. Тогава вече ще стигнем до европейските комисии, ще сезираме европейските институции. Искаме да живеем като европейски граждани“, каза Колачев.
Пореден протест на надзирателите ще има и в Шумен, и Варна, както и в София.